2024-05-08

Спільнота політехніки вшановує пам’ять жертв Другої світової війни

У 2024 році Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. На території університету встановлена стела пам’яті загиблих викладачів і студентів. На ній викарбувані імена тих, хто загинув у боях, від ран і знайшли вічний спокій за тисячі кілометрів від Полтави.

Спільнота політехніки вшановує пам’ять жертв Другої світової війни

Цей день має особливе значення для людства, адже нагадує про подвиг мільйонів людей, які захищали світ від нацизму. Ми згадуємо не тільки військових, але й мирних громадян, які стали жертвами війни.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» у цю пам’ятну дату, вшановує героїв і відзначає важливість миру.

Цього дня ми згадуємо всіх, хто боровся з нацизмом, а також пам’ять мирних цивільних людей, які загинули або постраждали від бойових дій та окупації їхніх міст і сіл, дітей війни, примусової праці.

Друга світова війна охопила значну частину Земної кулі. Участь у ній взяла 61 країна, а воєнні дії відбувалися на території близько 40 держав у різних регіонах: Європі, Північній Африці, Азії та Тихоокеанському басейні. За різними оцінками, в цій війні загинуло від 50 до 85 мільйонів людей.

Українці, воюючи на боці антигітлерівської коаліції, зробили вагомий внесок у перемогу над нацизмом та його союзниками. Мільйони українців взяли до рук зброю та боролися в різних арміях світу, а сотні тисяч брали участь у підпільних та повстанських рухах. Майже всі українські підприємства були перепрофільовані для потреб оборони. Українська територія була одним із основних театрів бойових дій, де відбувалися масштабні битви та запеклий опір.

На початку Другої світової війни наш університет було евакуйовано до Західного Казахстану.

267 студентів, викладачів і співробітників університету воювали на фронтах Другої світової війни.

Попри евакуацію і війну, за шість років університет підготував понад 2000 інженерів-будівельників, більшість із яких було направлено до діючої армії.

Студенти, які поїхали до далекого Казахстану, продовжували навчатися, а після занять допомагали доглядати поранених у госпіталі, розчищали снігові замети, збирали серед населення теплі речі, готували подарунки пораненим, брали участь у виступах художньої самодіяльності.

19 жовтня 1943 року, після звільнення Полтави, колектив університету повернувся до рідного міста, яке лежало у згарищах. Центральний навчальний корпус — пам’ятка архітектури, житлові будинки університету були зруйновані. За роки грізного лихоліття університету було завдано збитків на загальну суму понад 6 мільйонів карбованців (у цінах тих років).

Під час окупації України обидва тоталітарні режими вчиняли численні злочини проти цивільного населення, включно з Голокостом, масовими вбивствами та депортаціями народів. Втрати серед українців у Другій світовій війні сягають приблизно 8 мільйонів людей, з яких 5 мільйонів – цивільні, а 3 мільйони – військові.

На початку війни український народ, не маючи власної незалежної держави, був розділений між кількома країнами. Тоталітарні режими використовували невирішене «українське питання» та прагнення українців до суверенітету у власних інтересах і геополітичних маніпуляціях. Вони розглядали українські землі як джерело ресурсів.

Друга світова війна стала можливою через змову антигуманних режимів – нацистського та комуністичного, а також через лицемірну «політику умиротворення», якою вели провідні країни світу щодо Гітлера. Важливо пам’ятати, що слабкість, страх і нерішучість міжнародної спільноти заохочували агресорів до більшого розмаху злочинів. Сьогодні світове співтовариство може винести уроки з тієї трагедії для прийняття адекватних заходів безпеки, особливо в контексті російської агресії проти України.

Друга світова війна тривала шість років. Перемога над нацизмом була досягнута завдяки концентрації всіх ресурсів, взаємодопомозі, консолідації та мобілізації суспільства, а також солідарності народів і повному переорієнтуванню економіки, політики та соціального життя на боротьбу зі злом. Ця історія показує, як спільноти можуть об'єднуватися для досягнення важливих перемог.

Нині спадкоємиця сталінського режиму, Російська Федерація, намагається привласнити перемогу над нацизмом, маніпулюючи своїм населенням та залякуючи світ. Жодна країна не може претендувати на виняткову роль у перемозі над нацизмом; це був результат спільних зусиль десятків країн і сотень народів. Будь-які спроби використовувати перемогу у Другій світовій для виправдання агресивної політики є неприйнятними. Кульмінацією агресивної політики Росії став напад на Україну в 2014 році та повномасштабне вторгнення 24 лютого 2022 року.

Українці зараз зі зброєю в руках захищають Європу і дають шанс на побудову більш тривкого миру та створення нової, справедливішої світової системи безпеки. Єдиний шлях до цього – перемогти агресора, відновити територіальну цілісність України та забезпечити, щоб російський імперіалізм більше не загрожував жодній країні. Сьогодні перед обличчям агресії відновлення можливе лише через перемогу над загарбником.

День пам’яті та перемоги над нацизмом нагадує нам, що ми всі є частиною великої світової спільноти, яка прагне миру та безпеки. 

Пам’ять про війну має вести не до культу перемоги, а розвивати вміння цінувати мир, категорично і безкомпромісно захищати його всіма розумними засобами, а також виховувати сміливість та принциповість у боротьбі з агресією й несправедливістю.

Полтавська політехніка підтримує студентів у активній громадянській позиції, волонтерстві, участі в заходах, що сприяють поширенню миру, та допомозі тим, хто пережив війну.

Вшановуємо пам’ять героїв попередніх поколінь та робимо свій внесок у підтримку миру та демократії. Тільки разом ми можемо забезпечити світле майбутнє для всіх поколінь.